петок, 4 јануари 2008

ЗА МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕ

Веќе една година сум на интернет и се изначитав секакви „ вистини “ за постоењето или за бугарските корени на македонската нација. Едни тврдат дека сме директни потомци на некогашните Македонци , други дека сме некаква мешавина, а трети дека сме „чисти Бугари “, почисти и од оние во Бугарија. Основен и најсилен белег на една нација е јазикот, покрај заедничката историја, културно наследство, обичаи, религија. Факт е дека современиот македонски јазик, како и јазикот на денешните Бугари има словенска основа и за разлика од останатите словенски јазици има член ( определеност ), а нема падежни наставки. Блискоста со бугарскиот јазик е поголема од останатите соседни словенски јазици, што е и природно со оглед на заедничките корени , географскиот простор и вековната заедничка историја. Но, сличноста или блискоста не подразбира идентичност. Со кое право денешните Бугари , кои себеси си дозволуваат без срам и перде да се нарекуваат Бугари , кога не се , им го оспоруваат тоа право на своите соседи кои се идентификуваат како Македонци. За себе велат дека се Бугари, а не се , а за јазикот дека е бугарски , а не е! Да се потсетиме малку на историјата- Протобугарите, (како што милуваат тие да ги нарекуваат вистинските Бугари ) воопшто не биле Словени, туку татарско племе, кое веројатно имало некој свој јазик, кој ни оддалеку не бил сличен со словенските јазици. Првите нивни владетели биле ханови (Хан Кубрат, Хан Крум, Хан Аспарух...) додека Словените својот владетел го нарекувале кнез ( кненѕ, књаз ). Денес тешко ќе најдете Бугарин кој ќе ви одговори на прашањето - Кој е првиот бугарски владетел од словенско потекло ? иако сите ја сакаат историјата. Една вечер во „ ШОУТО НА СЛАВИ “ гостуваше човек кој за себе рече дека е Бугарин и дека со тоа име се идентификува народот на кој му припаѓа а кој не ужива никакви малцински права во (ми се чини ) Казакстан. Слави беше пресреќен дека ете си ги нашол корените и изненаден од фактот дека и покрај тоа што се далеку од матичната држава, Бугарите успеале да си ги зачуваат обичаите, името и јазикот. Но, остана со отворена уста кога овој му рече дека јазикот што го зборува неговиот народ нема никаква врска со јазикот на кој зборуваат Бугарите во Република Бугарија. Значи има два бугарски народа, два бугарски јазика кои не се ни слични. Се поставува прашањето кои се вистинските Бугари и кој го зборува вистинскиот бугарски јазик ? А ако едните се вистински, тогаш другите се во заблуда или свесно лажат и другите ги ставаат во заблуда! Современата бугарска историја, кога е во прашање бугарската нација, вели дека таа е амалгам од некогашните тракиски племиња (како староседелци ), (прото)Бугарите и Словените , а во поново време во создавањето на кодот на бугарската нација се тврди дека свој белег оставиле и Готите, кои на овие простори пустошеле околу четири века. По истиот принцип, македонските историчари тврдат дека сме амалгам од античките Македонци, (како староседелци ) со кои по примањето на христијанството , почнале да се мешаат Словените . Доминантен елемент е словенскиот, а од античките Македонци сме го наследиле името. Во тоа не сме единствени. На денешните Французи не им пречи што се нарекуваат така , иако сите знаат дека тие се потомци на некогашните Гали, а Франките биле германско племе. Денес , во медерна Европа никој не им прави проблем . Нашите јужни соседи државата си ја нарекуваат Елада, а цел свет ги вика Грци, а нам ни оспоруваат да се нарекуваме Македонци . Знамето пред кое стојат простум сите Грци е баварско, (со себе го донел принцот Отон ) и тоа никому не му пречи. Ако Французите не се Франки , а така се нарекуваат, ако Бугарите не се Бугари, а така се нарекуваат, со кое право нам ни оспоруваат да се нарекуваме Македонци? Па нели прашањето за националната припадност е прашање на лична определба .

понеделник, 31 декември 2007

2 0 0 7

Годинава што полека изминува и за неколку часа ќе и го отстапи местото на долгоочекуваната 2008, помина во знакот на Тоше и
Пандев . За Тоше се е кажано, неповторлив глас, прекрасни песни, уште подобри изведби,досега невидена позитивна енергија и каризма од голем калибар. Со својата музика и љубовта кон сите ги обедини раскараните балкански племиња. Неговата прерана смрт само ќе ја зголеми неговата популарност, а секако беше настан на годината. Малку ми смета лицемерноста на некои што додека беше жив Тоше ,слушаа се што доаѓа северно од Куманово , па дури и ѓубрето од кое и самите Срби се срамат, а откако загина дознаа дека токму тој бил најдобар. 2007 ќе ја паметиме и по успешното деби на Горан Пандев во лигата на шампионите и по двата гола што му ги даде на најдобриот голман од последното светско првенство - Џанлуиџи ( Џиџи ) Буфон на еден натпревар. Ќе го паметат Пандев и фановите на Реал, им даде три гола. Неговата цена расте а очекувам 2008 да блесне со уште поголема светлина. Господ нека го чува ,а тој ќе ни приредува уште многу пријатни моменти поради кои ќе имаме причина да се гордееме што сме Македонци. На сите што ќе го посетат мојот блог им посакувам многу здравје и среќа во новата 2008 година и Господ нека Ве благослови, останатото со работа и упорност се постигнува.