четврток, 3 април 2008

БУКУРЕШТ- НЕПРИЈАТЕН СПОМЕН


Букурешт ќе влезе во меморијата на Македонците како град каде за нас Македонците се носат непријатни решенија- 1913 Букурешт беше местото на злосторот, таму ја заклаа Македонија, па сега се влечат опашките од тоа злосторство; 2.4.2008 пак во Букурешт доаѓа до израз грчкиот шовинизам- Република Македонија без покана за влез во НАТО, беа поканети само Хрватска и Албанија. Веста се прими со разочарување, бидејќи беше суспендирано меѓународното право. Грција си игра мајтап не само со нас, таа за нос ги влече и големите сили, затоа што никој од нив не го осуди грчкиот фашизам, никој никогаш не им судеше на грчките монархофашисти за геноцид и етничко чистење, затоа што тоа се правеше со помош на Британија. Се гнасам од грчкото лицемерие што во моментов го слушам од Дора Бакојани, која вели дека негувале пријателски чувства кон граѓаните на ПЈРМ?!Ако вака се однесуваат кон пријателите, како се однесуваат кон непријателите?

недела, 30 март 2008

Свети Наум - Охрид

Света Софија - Охрид

Охрид - старата чаршија

Прошетка по кејот на Охрид

Што гледале Робеви од најгорниот кат

МОИТЕ ПРВИ УЧЕНИЦИ-мај 1990, Јеловјане


Буричкајќи по старите фотографии, ја пронајдов оваа од 1990 година со учениците од V одд. во Јеловјане чиј одделенски раководител бев неколку месеци (второто полугодие). Овие деца сега сигурно одат на родителски средби, некои од нив сега сигурно се газди на слаткарници, бурекчилници...трговци.Имињата на некои од нив ги заборавив, но моите мали Торбеши уште долго ќе ги паметам...можеби додека сум жив.