четврток, 18 март 2010

Папрадишки во СтрумицаГодинава се навршуваат 150 години од раѓањето на Димитар Андонов Папрадишки, еден од основоположниците на македонското модерно сликарство, па по тој повод, неговите платна беа изложени во фоајето на ЦКИ „Антон Панов“ во Струмица. Папрадишки го знаев пред се по фрескоживописот на црквата св. Јоаким Осоговски, но вечерва видов дека бил одличен портретист.