петок, 30 октомври 2009

Од екскурзијата до Скопје

Вчера, 29.10. 2009 ја реализиравме планираната научно-наставна екскурзија - Посета на планетариум со учениците од петтите одделенија од ОУ„ Даме Груев“ - Куклиш и подрачното училиште во Костурино. Од пристигнатите (три) понуди, најповолна беше онаа на Туристичката агенција „Сафари“, која за истите услуги беше за 100 денари поевтина (750 ден.). Од училишниот двор во Куклиш тргнавме во 7.30 и се упативме кон Костурино.


Последно пребројување пред поаѓање.
Водач на патот беше искусниот наставник Петре Георгиев, кому оваа можеби ќе му биде последна посета на планетариумот.
Децата од Костурино трчаат кон автобусот.


По патот не следеа брановидни облачиња, кои најавуваат скорешно заладување на времето.


Мала пауза направивме на локалитетот Стоби, каде децата можеа да ги оптегнат нозете и да купат некој сувенир, но не и да го разгледаме локалитетот, зашто во 11. 00 моравме да бидеме во Скопје.


Додека чекавме пред Планетариумот да излезат битолчани, децата позираа.До ручекот имавме два часа, кои ги искористивме за посета на Хидрометеоролошкиот завод, кој се наоѓа на Зајчев Рид, на надморска височина од 391 м.

Овде се вршат сите видови мерења на температурата на воздухот, почвата, притисокот, влажноста на воздухот, брзината и правецот на ветерот, врнежите... податоците редовно се запишуваат, а врз основа на нив синоптичарите ја изготвуваат временската прогноза.

На ручек во Уранија...Поздрав со Шмизлите...

Откако ја разгледавме постојаната поставка од македонски мајстори од 19. и 20 век во Даут - пашиниот амам, (без да плаќаме влезници, за што се заблагодаривме), се упативме кон Чифте амамот во старата скопска чаршија.Чаршијата опустела...единствената гужва ја направивме ние, а некогаш овде беше тешко да се разминеш.

Кога сонцето почна да се крие на запад, се упативме назад кон автобусот.