среда, 30 септември 2009

СОФИЛАР


Софилар... некогаш овде беа бавчите на старите струмичани. По околните бавчи се садеа најубавите моркови, лук, кромид, магданос, цвекло, ротквици (рдокви), а еден период и куртовска капија. По овој пат одевме до нашата нива.

Веќе неколку години место куртовка, на неа растат троскот и паламида, а напредуваат како да се грижливо негувани.


За оревот или некој пред нас се погрижил или почнал помалку да раѓа.


Поглед кон Цареви Кули...


Чешмата на Ванчо Семенката.
Некогаш оваа вода ми ја гаснеше жедта.
Дуњата некој веќе ја обрал...


Под овие дуњи одмараше дедо Јанко Кољушков... и нив некој ги обрал да си направи слатко. И поарно... барем некое дете ќе се разблажи.


Поглед назад, кон нашата нива (зад дуњите) засадена со паламида...


Колибата на Ицето Семенков.


Некогаш ова беше омилено излетничко место на струмичани...овде се доаѓаше за мај.