понеделник, 5 јули 2010

Лошо организиран семинар

На 30. 06.2010 г. на мојот меил добив известување за семинар, кој треба да започне на 05. 07. 2010 и ќе трае до 09. 07. а најкасно до 29. 06. 2010 г. требало да го потврдам своето присуство ?! Уште на стартот нешто не штимаше... Го потврдив своето учество на семинарот, иако не ми беше јасно за што ќе се работи. Денес се јавив во просториите на средното училиште „ Никола Карев “ во Струмица, со мало задоцнување се разбира, но кога започнаа предавањата сфатив дека мене не ми е местото таму. Според логиката на нештата, овој семинар би требало да го посетуваат директорот и секретарот, кој во исто време е и благајник. Јас како македонист или како наставен кадар, немам никаква врска со овој семинар. Тоа што јас го согледав не беше само мој впечаток... со истиот проблем се соочивме речиси сите учесницио на семинарот.

Младата обучувачка, симпатичната Мирјана, ни крива ни должна се соочи со револтот на наставниците.   Но, проблемите не застанаа тука... се организира обука, а софтверот се’ уште незавршен. Добивме папки и прирачници, но какво фајде кога практичната работа со компјутерот беше ограничена. Заминавме на кафе-пауза и ручек, по што добивме известување дека работата на семинарот и за утрешниот ден не е сигурна.

20 години ВМРО ДПМНЕ

На 08. 07. 1990 год. е основан огранок на ВМРО ДПМНЕ во Струмица, па по тој повод денес со голем број свечености се одбележа 20-годишниот јубилеј. Централен настан беше свечената академија која започна во 20.30 мин. во големата сала на ЦКИ Антон Панов, која беше претесна за да ги собере сите членови и симпатизери на партијата. На свеченоста им беа врачени благодарници на основачите на партијата, а од нивно име на присутните им се обрати Ристо Георгиев, првиот претседател на ОК на ВМРО ДПМНЕ. Свое обраќање имаа уште Влатко Ѓорчев - пратеник во Собранието на Република Македонија, Зоран Коњановски, министер за одбрана во владата на Република Македонија и Славе Гошев, актуелен претседател на ОК на ВМРО ДПМНЕ.


По завршувањето на свечената академија, започна забавниот дел од прославата. Младите струмичани ги забавуваше Владо Илиевски, а присутните во градскиот парк ги поздрави и Зоран Џорлев со својата виолина.