вторник, 30 март 2010

Ја засадивме нашата иднинаДенес, во рамките на акцијата „Засади ја својата иднина“, која се организира по петти пат, учениците од ППОУ„ Даме Груев “ во Костурино, во придружба на своите одделенски раководители, засадија 33 дрвца. Само мал дел од нив беа добиени од „акцијата“... за останатите се погрижија децата. Се надевам дека врбите и вишните, што ги засадија децата годинава ќе додржат. Веќе 12 години редовно садиме дрвца секоја пролет, а во училишниот двор има само една жална врба. Можеби „Големиот смок“ ќе ги остави овие садници, зашто не се атрактивни за дворовите.Лазар, Гире, Иван и Ване денес беа за пофалба... засадија најмногу дрвца.Многу раце, едно дрвце...Мојот имењак да учи, како што сади дрвца, ќе биде најдобар ученик.Да видиме дали утре некое од „калунгите“ ќе остане во дворот... ако не, ќе го имаме на слика.

Активности на најмладитеДодека учениците од петто до осмо надвор садеа дрвца, по повод Денот на дрвото, најмалите, во присуство на своите родители, го одбележаа доаѓањето на пролетта и повторното раѓање со песни и игри, а потоа заедно со своите мајки ги бојадисаа првите велигденски јајца.