сабота, 19 ноември 2011

44. Детски Рацинови средби


Велес... градот на Жинзифов и Џинот, на гемиџиите и Брашнаров и пред се - градот на Рацин. Ако не бев на овогодишните 44. Детски Рацинови средби, ќе живеев (во заблуда) со убедување дека Велес е најгрдиот град во Македонија, поради лошата слика што ми се беше врежала, гледајќи го од далеку и на поминување кон и од Скопје.

Градската библиотека „Гоце Делчев“ беше местото каде требаше да се соберат учесниците на 44. Детски Рацинови средби, кои со своите ментори пристигнаа од сите делови на Македонија.

Нашето училиште ( ООУ„Даме Груев“ - Куклиш) , беше претставувано од три девојчиња од ликовната секција,(Марина Чонева и Анета Василева од Костурино, а Елизабета Митева од Свидовица) кои требаше да се натпреваруваат на вајарско-грнчарската работилница и Александра Донева, која учествуваше на литературниот конкурс.

Откако пристигнаа сите учесници, заминавме кон ООУ„ Блаже Конески“, каде нашите деца требаше да се сретнат со своите нови другарчиња - домаќини, кај кои требаше да ноќеваат и да им бидат водичи низ градот овие два дена, зашто манифестацијата се одвиваше на повеќе локалитети.
Откако беа положени венци на спомениците на Рацин, се премина во Ликовниот салон, каде започна трибината „Лектирата и нејзината кореспонденција со современото дете“.


Воведниот збор го имаше Македонка Јанчевска, поетеса од Велес, чие име е тесно поврзано со организацијата на Детските Рацинови средби.

Потоа до израз дојде повредената суета на некои писатели, што повеќе не се во лектирите, но и интересни  предлози за во иднина да се „копира“ словенечкиот модел, според кој, за квалитетот на делата ќе судат нивната читаност и интерес од страна на децата , како крајни конзументи.Следуваше Портрет на Васил Куновски, а за него говореше Горјан Петревски.

Во 16.00 започна промоцијата на книгата „Антологија на Македонската литература за деца“, во превод на Душан Ѓуришиќ, а потоа ја посетивме спомен -куќата на Рацин.


Вечерта, во салата Бели Мугри, во 19.00 започна богата пригодна програма, на која учествуваа ученици од сите Општински основни училишта во Велес.
Следниот ден, пред учениците од литературната секција на ООУ„Блаже Конески“ и нивните гости, учесници на литературните средби, свое претставување имаше Стојан Тарапуза. Домаќините заслужуваат честитки за добрата организација и пред се’ за топлото гостопримство, што е една од причините поради која догодина пак би дошол како ментор...
За мене ова беше драгоцено искуство и убава можност за стекнување на нови познанства и размена на искуства, кои во иднина многу ќе ми користат.