петок, 3 април 2009

„ПОСЛЕДНИОТ ДЕН НА МИСИРКОВ“


Денес,(3.4.2009), на малата сцена во Домот на културата во Струмица, со учениците од петто до осмо одд. од Костурино, ја гледавме претставата „ Последниот ден на Мисирков“, текст на Јордан Плевнеш, а во режија на Дејан Пројковски.
Иако претставата беше тешка за следење, моите ученици ја следеа со најголемо внимание, за што по завршувањето на претставата беа и пофалени од страна на актерот Бранко Бенинов. Се надевам дека децата, од оваа претстава, научија многу повеќе за животот и големината на овој наш великан, отколку она што им се нуди на часовите по македонски јазик,( и јас не знаев дека зборувал 26 јазици и единствен Македонец кој го знаел и санскритот).