сабота, 1 март 2008

ПРОШЕТКА ДО СВ.ИЛИЈА

На 1.03.2008 ја реализирав со моите ученици (уште од есента) најавуваната прошетка до манастирот св. Илија. Зборното место беше Ловен Дом...тргнување во два и пол. Децата дојдоа сите до еден. Стигнаа со комбето на Гулето (Бачев Драги) точно на време. Дојде (како што вети) и Александар (Аце) Јанков, младиот колега по физичко. Децата беа восхитени од убавата глетка што ја нудеше панорамата на Струмица. Кај некои од нив беше видлив стравот од висината и стрмнината, но потоа се адаптираа,само Билјана продолжи да се плаши. Речиси сите носеа или дигитални апарати, или модерни мобилни телефони со многу можности...мојот апарат беше најпрост, но сврши работа. По пат среќававме струмичани кои редовно се искачуваат до манастирот, а децата сите нив учтиво ги поздравуваа, заради што честопати добиваа пофалби...а јас се топев од радост, бидејќи сум воспитал добри ученици. Децата беа восхитени од глетките што ги нудеше околината и ме молеа редовно во саботите да доаѓаме. Без посебен напор се искачивме до манастирот,каде што јас и Александар се чувствувавме како холивудски глумци кои позираат пред новинарите или се сликаат со обожаватели... Времето за враќање го испланиравме добро, за да можат децата на време да стигнат на зборното место (кај црквата) каде што ги чекаше комбето. Се разделивме со ветување дека овие прошетки ќе ни бидат навика (кога во саботите времето ќе биде убаво).

ПАНОРАМА НА СТРУМИЦА

АЦО, СЛИКАЈ НЕ...

АТАНАС, ЈАС И ГРУПА ДЕВОЈЧИЊА

ПОРОЈОТ НА МОЕТО ДЕТСТВО

ДЕВОЈЧИЊА НА МОСТОТ

НИКОЛИНА, РОНЧЕ, ПАВЛИНКА, КАТЕРИНА И НАТАША

ШУМСКА ПАТЕКА

ОДМОР КАЈ ЛАДНАТА ВОЈЧКА

ГРУПА УЧЕНИЧКИ

ИСКАЧУВАЊЕ УГОРНИЦА

УБАВО МЕСТО ЗА СЛИКАЊЕ

ВОДОПАДОТ

ЈАС покрај сувиот светиилијски водопад

АЦЕ, СИЛВАНА И ЈАС на водопадот

ПОГЛЕД КОН ЦАРЕВИ КУЛИ

ЛЕЛЕ ШТО СМЕ УБАВИ...

ЈАС И АЦЕ СО МОИТЕ УЧЕНИЦИ

стојат: Јанко,Наташа и Павлинка. клечат:Билјана, Ронче,Катерина,Николина и Тинка

ЈАС И БИЛЈАНА

КАТЕРИНА И ЈАС

НИКОЛИНА, ЈАС И ТИНКА

РОНЧЕ, ЈАС И НАТАША во дворот на манастирот

ПОГЛЕД КОН КУЛАТА